Co jeść przed i po treningu

Co jeść przed i po treningu

Mózg, układ nerwowy, czerwone krwinki, mięśnie wykorzystują węglowodany jako paliwo, szczególnie w pracy lub na treningu, to one pomagają prowadzić zdrowe i aktywne życie oraz mają zdrowe kalorie.

Węglowodany złożone to energia

Dobre węglowodany to ryż brązowy, kasza bulgur, makaron żytni, chleb pełnoziarnisty, kasza jaglana, gryczana, jęczmienna, pęczak, komosa, płatki owsiane, żytnie, jaglane i najlepiej je zjeść po treningu.

Kiedy po wysiłku będziesz miała wypłukany glikogen z mięśni, wówczas potrzebujesz zregenerować je i odżywić, czyli najlepiej białko z węglowodanami.

Po treningu jest przyspieszony metabolizm i tak zwane okno energetyczne i to dobry moment, by zjeść owoce

Gdy jesteś przed treningiem, musisz być lekka i mieć dużo energii i  dobrym pomysłem białko i tłuszcz, czyli zjedz np. łososia z rukolą, jogurt z chia, awokado z serkiem wiejskim, jajeczny omlet.

Agnieszka Iwańska (studio 1, sesja 9)

Makroelementy to paliwo, mikroskładniki stanowią o jego jakości. Opowiadająca o jakości twojego życia, np. winogron ma kalorie i wartości odżywcze, np. napój winogronowy już tylko sam cukier. Naturalna żywność rosnąca w ziemi zawiera witaminy i składniki odżywcze. Przetwarzane jedzenie pozbawia składników odżywczych i błonnika.

Im więcej wartości odżywczych tym bardziej odżywcza jest Twoja kaloria

Najważniejszą substancją odżywczą jest woda, która nie ma kcal i stanowi niezbędny element wszystkich reakcji chemicznych. Dwie cząsteczki wodoru w połączeniu z tlenem mają niezwykłą wartość dla zdrowia. Woda pomaga kontrolować temperaturę ciała, ponieważ chłodzi nasz organizm i doprowadza substancję odżywcze do komórek, bez niej nie mogłabyś przekształcić węglowodanów, białek, tłuszczu w użyteczną energię, dzięki której oddychasz.

Nie bój się węglowodanów, to one napędzają Twój mózg, układ nerwowy oraz czerwone krwinki do działania i dają energie.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *